Interview Compagnie Krak. #staycationBXL

Publicatiedatum: 
Vrijdag, 4 september 2020 - 11:45

Om de zomer af te sluiten organiseerde De Linde een afsluitend startweekend in het kader van StaycationBXL. Oa op het programma stond de voorstelling "Viva Raphaël" van Compagnie Krak. Al werd er omwille van het regenweer toch gekozen voor de voorstelling "Kontrol". Dit werd onze eerste zaalvoorstelling sinds enkele maanden en een kennismaking met Dieter.

ck

Ik spreek Dieter van Compagnie Krak tussen twee voorstellingen in het kader van Staycation BXL waar hij optreedt met ‘Kontrol’. Het is voor de eerste keer sinds enkele maanden dat hij weer in een theater-setting kan optreden.

"De laatste maanden zijn wel bijzonder geweest. Ik had een drukke mooie zomer en ineens verdwijnt die volledig. Na een tijdje krijg je weer wat boekingen, gevolgd door wat annulaties. Maar sommige optredens blijven en kijk, nu speel ik hier", vertelt Dieter. "De afgelopen periode hebben we ook gebruikt om met een nieuwe creatie bezig te zijn. Concreet is er de nieuwe installatievoorstelling ‘NIETS’ gemaakt. Die zou onder andere op De Zomer van Antwerpen staan, maar ook dat werd geannuleerd. Ze komt er nu normaal gezien toch te staan in het najaar."

Hoe loopt zo'n creatieproces?
Dieter antwoordt in één woord: "spelen". "Alles draait rond spelen en ontdekken. En op een bepaald moment haal je er een coach bij. Iemand die meekijkt, bijstuurt. Zo kom je tot een voorstelling. Die ligt voor een groot deel vast, maar elke voorstelling heb je wel één of meer kleine improvisaties, afhankelijk van publiek en situatie."

Raphaël is de hoofdfiguur in de voorstellingen van Compagnie Krak. Wie is die Raphaël?
"Dat ben ik, het is mijn derde naam, de naam van mijn grootvader. Voor een deeltje ben ik hem ook”, vertelt Dieter terwijl hij over zijn hoofd wrijft. “Hij komt er door te spelen. Hij is een komisch figuur, die mensen blij wil maken en laten lachen. In die zin is hij ook een hommage aan mijn grootvader."

Het verhaal van Compagnie Krak begon met een wereldreis.
"Ik zal het kort houden (lacht). Mijn vrouw en ik wilden een reis maken doorheen Zuidoost-Azië  en Zuid-Amerika. We wilden niet enkel reizen, we wilden ook 'iets doen' voor de lokale bevolking. Zo zijn we een jaar voordien circuslessen gaan volgen en staken we een korte voorstelling van een halfuur in elkaar.  Op reis speelden we die in dorpjes, scholen, projecten voor straatkinderen en dat viel supergoed mee. Eenmaal terug in België zijn we daarmee verder gegaan. Zo begonnen we te spelen in eigen land en dat viel goed in de smaak."

"Er komt coaching bij, je voorstelling wordt straffer en je blijft groeien. Ik werkte toen deeltijds in het onderwijs, maar de vraag naar voorstellingen groeide, net als de goesting om meer te creëren. Het zorgde ervoor dat ik hiervoor en hiervan kon gaan leven."

Als ik vraag wat hij zijn publiek wil meegeven, los van de voorstelling, antwoordt hij resoluut:
"Spelen. Speel in je leven."